Rakennesuunnittelija Teija Mäki-Kanto löysi alansa
Teija Mäki-Kanto kokeili lukion jälkeen monia ammatteja, jotta löytäisi aidosti kiinnostavan ammatin. Kokemusta kertyi niin talomaalarina kuin myös tarjoilijana ja pesulatyöntekijänä.
”Näissä merkeissä vierähti aika monta vuotta, kunnes aloin pohtia opiskeluvaihtoehtoja. Kaipasin työtä, joka olisi mahdollisimman vaihtelevaa. Pyrin ja pääsin Metropolian ammattikorkeakouluun rakennesuunnittelulinjalle. Siptissä olin ensi kertaa kesätöissä vuonna 2013. Kaksi vuotta myöhemmin valmistuin ja sain täältä vakipaikan.”
Hän kuvailee työtapaansa harkitsevaksi ja suunnitelmalliseksi. Hän pitää oleellisena perehtyä ensin kokonaisuuteen, minkä jälkeen on sitten helppo edetä systemaattisesti ja tehokkaasti.
”Päivät joskus venyvät, mutta se ei haittaa, kun tekee sellaista työtä, mistä tykkää. Viihdyn yhtä lailla numeroiden kuin piirustusten ja tietomallien parissa.”
Teija on perehtynyt tietomallinnukseen rakennesuunnittelu-uransa alusta alkaen. Viime aikoina hän on työskennellyt muun muassa Helsingin City Center -korttelin projektien parissa ja mallintanut Hyvinkään Hyria-oppilaitoksen uudisrakennusta.
”Vaikka mallintaminen eliminoi ristiriitaisuuksia, joita saattaa syntyä perinteisillä kaksiulotteisilla piirustuksilla, kyllä kolmiulotteista hahmotusta tarvitaan yhtä lailla kuin aikaisemminkin.”
Lisäoppia korjausrakentamiseen ja rakennusfysiikkaan
Koulutus ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon hankkimiseksi painottuu Teija Mäki-Kannon mukaan korjausrakentamiseen ja rakennusfysiikkaan. Rakennusfysiikan simulointi ohjelmallisesti on varsin uutta kehitystä, ja nämä opit, esimerkiksi kosteuden ja lämmön siirtyminen rakenteissa, Teija aikoo omaksua ja tuoda päivätyöhönsä.
”Haluan oppia uutta ja kehittyä työssäni. Korjausrakentamisessa haasteita riittää, kun pitää perehtyä myös vanhoihin rakenteisiin ja materiaaleihin. Niistä ei läheskään aina löydä tietoa oppikirjoista eikä hankkeiden dokumenteista, vaan tiedot on hankittava itse. Yleensäkin korjausrakentamisessa on vielä enemmän haastetta kuin uudiskohteissa.”
Haastetta riittää myös työpäivien jälkeen, sillä viime vuodesta lähtien Teija on kouluttanut Harmi-nimistä whippetiä ratajuoksijaksi.
”Ensi vuonna on tarkoitus kisata tosissaan. Tämä uusi harrastus myös rytmittää sopivasti työ- ja vapaa-aikaa. Jos työt vaativat, niin tehdään kyllä tarvittaessa pitkää päivää, mutta toisaalta ei voi ottaa tavaksi roikkua toimistolla iltamyöhään.”
Teija Mäki-Kanto pitää tavoitteenaan kehittyä yhä paremmaksi rakennesuunnittelijaksi. Tämän päätavoitteen lisäksi on meneillään pitkäjänteinen projekti, jonka aikana hän seuraa Harmi-koiran kehittymistä ratajuoksijana.