Kotkan kaupungin keskustassa toimi lähes 50 vuoden ajan huoltoasema, jonka tontille on suunniteltu opiskeluasuntoja ja päivittäistavaramyymälä. Edellytyksenä rakentamiselle on maaperän puhdistaminen ELY-keskuksen päätöksen mukaisesti. Sipti Environment suunnitteli kunnostuksen ja valvoi toteutuksen kuluvan vuoden heinä-syyskuussa. Pilaantuneen maan lisätutkimuksista sekä kunnostuksen valmistelun projektijohdosta ja katurakenteiden ennallistamisen rakennussuunnittelusta vastasi Kymen Sipti Oy.
Suomessa on ollut vuodesta 2007 voimassa asetus maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista. Tämän PIMA-asetuksen perusteella on voitu määrittää puhdistustarve ja -taso sekä suunnitella kuhunkin tapaukseen soveltuvat menetelmät. Puhdistustarve vaihtelee sen mukaan, mitkä ovat haitta-aineista aiheutuvat ympäristö- ja terveysriskit. Tähän vaikuttaa muun muassa alueen tuleva maankäyttö, esimerkiksi se, tuleeko kohteeseen asuinrakentamista.
Kun Kotkan Koulukadun ja Korkeavuorenkadun risteyksen tuntumassa sijainnut huoltoasema kolme vuotta sitten purettiin, tulevat rakennushankkeet eivät olleet vielä tiedossa. Siksi tuolloinen puhdistustavoite määrittyi hieman kevyemmillä kriteereillä. Tuolloin maaperästä poistettiin ainoastaan ne maamassat, joissa ylittyi PIMA-asetuksen mukainen haitta-aineen ylempi ohjearvo.
Jotta asuinrakentaminen tontille tulisi kysymykseen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus antoi kohteelle uudet puhdistustavoitteet Siptin laatiman puhdistussuunnitelman perusteella. Puhdistustavoitteiden täyttämisen valvonnasta vastasi Sipti Environment Oy. Työn toteuttajana oli Kotkan kaupunki.
”Olennaista oli työn laadukas ohjaus, jotta kaikki haitta-aineet saatiin luotettavasti selvitettyä ja maaperä puhdistettua määritettyyn tavoitetasoon. Työssä haasteita aiheutti kaivannon syvyys, sillä kaivanto sijaitsi vilkkaasti liikennöityjen katujen reunalla”, kertoo ympäristösuunnittelija Aleksi Leppälä Sipti Environment Oy:stä.
Työturvallisuuskin tärkeää
Pilaantuneen maan hankkeissa on olennaista muistaa työturvallisuuteen liittyvät erityispiirteet. Yhteistä perinteisen rakentamisen kanssa ovat esimerkiksi kaivantojen sortumisriskit, mutta lisäksi on otettava huomioon korkeiden haitta-ainepitoisuuksien aiheuttamat terveysriskit.
”Hengityssuojain oli tässäkin kohteessa välttämätön, etenkin kuumimmilla säillä, jolloin kemikaaleja haihtuu erityisen voimakkaasti. Lisäksi oli huolehdittava, ettei työskentele ilman aurinkosuojaa ja runsasta nesteytystä”, Leppälä kertoo.
Leppälä työskenteli heinä-syyskuussa kohteessa näytteenottajana ja urakan valvojana yhteensä noin viiden viikon ajan. Välillä häntä tehtävässä tuurasi Sipti Environmentin toinen ympäristösuunnittelija Lauri Vallittu.
Jatkossa uudisrakentamista
Kymen Sipti on mukana myös nyt puhdistetun tontin tulevan rakentamisen valmistelussa. Korttelialueelle on kaavailtu rakennettavaksi kolme kerrostaloa opiskelija-asunnoiksi, S-Market ja koko rakennusmassan alle pysäköintihalli. Tontti on maaperän puhdistamisen jälkeenkin vaativa rakennettavuudeltaan.
”Kallion pinnan jyrkästi polveileva muoto on tämän tontin ominaispiirre. Suurimmillaankaan kallion pinnan etäisyys maanpinnasta ei ylitä kymmentä metriä. Koska maaperä kuitenkin on savipitoinen, tulevat kerrostalot on paalutettava”, kertoo Kymen Siptin toimitusjohtaja Verneri Vulkko.