Rakennesuunnittelijana Matti Raiskinmäki saa sopivasti haastetta
Tunnollinen, tarkka ja ahkera, kuvailee itseään projekti-insinööri Matti Raiskinmäki. Siptissä tunnollinen, tarkka ja ahkera rakennesuunnittelija saa haastaa itseään.
Jo koululaisena Matti oli kiinnostunut rakennustöistä ja rakennusten suunnittelusta, ja lukiossa parhaat arvosanat tulivat matematiikasta, fysiikasta ja kemiasta. Rakennustekniikan opinnot veivät alavutelaisen Tampereelle. Rakennustekniikan diplomi-insinööriksi hän valmistui Tampereen yliopistosta, silloisesta Tampereen teknillisestä yliopistosta.
”Tulin Siptiin aikoinaan kesätöihin ja tämä on ensimmäinen vakituinen työpaikkani. Diplomityönikin olen tehnyt täällä. Sain aiheen, rahoituksen ja ohjauksen työlleni, jonka aihe oli Tuetun teräsponttiseinän rakennetekninen suunnittelu.”
Rakennesuunnittelijan arki on jatkuvaa uuden oppimista. Työprojektit vievät tekijäänsä Siptin Keravan-toimistolta kohteisiin ja kokouksiin eri puolille Etelä-Suomea.
”Työtehtäviini kuuluvat rakenne- ja pohjarakennesuunnittelutehtävät toisiinsa nähden hyvinkin erilaisissa projekteissa. Tehtävänäni on suunnitella erilaiset rakennukset tai rakennelmat kestämään niihin kohdistuvat kuormitukset ja säärasitukset.” hän tiivistää.
”Tosin muutaman kerran on tarvinnut oikaista henkilölle, joka ei ole rakennusalan ihminen, että en ole arkkitehti vaan rakennesuunnittelija,” naurahtaa Matti.
Työyhteisöstä apua ja näkemystä
Työpöydällä on ollut muun muassa Vantaan Tikkurilassa sijaitsevan suojellun teollisuusrakennuksen korjaus- ja muutostöiden suunnittelu. Haastetta toi lähtötietojen suppeus, koska kohteesta ei ollut juurikaan säilynyt vanhoja rakennesuunnitelmia. Matti Raiskinmäki olikin tuttu näky työmaalla, jossa hän kävi useita kertoja tarkastelemassa vanhoja rakenteita.
”Tässä työssä saan haastaa itseäni sopivassa määrin. Tarvittaessa apua ja näkemystä saa kokeneemmilta suunnittelijoilta ja työkavereilta. Siptissä ehdotonta plussaa on työyhteisö. Pienehkössä porukassa työkaverit tulevat tutuiksi.”
Vaativa kohde kaikilla mausteilla
Taidemuseo Amos Rex poikkeuksellisen vaativana suunnittelukohteena on yksi Matti Raiskinmäen merkittävimpiä työkokemuksia. Helsingin keskustassa sijaitsevan kohteen suunnittelussa oli huomioitava muun muassa pohjavesi, lähes 15 metrin syvyyteen ulottuva kaivanto ja rakennuksen alapuolella olevat metrotunnelit.
”Amos Rex oli suunnittelijan näkökulmasta kohde ”kaikilla mausteilla”. Se oli yhdistelmä vanhan korjaamista ja uuden rakentamista, kaivamista ja louhimista syvälle olemassa olevien rakennusten vierestä ja osittain alta sekä uusien ja vanhojen rakenteiden yhteensovittamista.”
”On aina hienoa nähdä, kun suunnittelupöydälläni paperilla tai tietokoneen näytöllä ollut rakennus valmistuu oikeasti.”
Ammattilaisten asiantuntemus ja vahva osaaminen sai huomiota ja toi tunnustuksia. Amos Rex, jossa Siptiltä päärakennesuunnittelijana toimi Terhi Kuusela, palkittiin mm. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry:n RIL-Palkinnolla, Vuoden Betonirakenne -palkinnolla ja Helsingin kaupungin Rakentamisen Ruusu -palkinnolla.
Työn ulkopuolelta
Uuden oppimista ja sopivasti haasteita Matti Raiskinmäki löytää myös työn ulkopuolelta. Tuoreen isän vapaa-aika kuluu nykyisin pääosin pienen tyttären hoitamisessa.
”Tykkään harrastaa erilaisia palloilulajeja. Sitten kun aikaa löytyy, tavoitteena on löytää sopiva peliporukka ja lähteä pelaamaan vaikkapa jääkiekkoa tai kokeilla uutena lajina tennistä. Edellä mainituista luonteenpiirteistäni on hyötyä myös pelikentillä.”