Kun rakennuksen rungossa riittää vinoja mittoja ja materiaalikirjo kattaa kaikki tavalliset rakennemateriaalit, rakennesuunnittelija pääsee ottamaan käyttöön koko osaamisensa. Työmaavaiheessa olevan, Hyria koulutus Oy:n Hyvinkään ammattioppilaitoksen uudisosan lisäksi Siptillä on käynnissä vanhan osan korjaussuunnittelu.
Yhteensä kuudella paikkakunnalla Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä ammatillista koulutusta järjestävä Hyria koulutus Oy rakennuttaa parhaillaan uudisrakennusta Hyvinkäälle samalle tontille, missä sillä jo on toimintaa. Heinäkuussa rakenteille saatettu, ensi vuoden elokuuhun mennessä valmistuva uudisrakennus tulee tarjoamaan tilat muun muassa turva-alan, hotelli- ja ravintola-alan sekä taidealan opetukseen.
Kohde on sen rakennesuunnittelusta vastaavan Terhi Kuuselan mukaan varsin vaativa erityisesti siksi, että monipuolisen materiaalien käytön seurauksena rakenneosien väliset liitokset vaativat paljon yksityiskohtaista suunnittelua.
”Esimerkiksi lasijulkisivun liittäminen yläpohjaan on vaatinut paljon ideointia ja tarkkaa mitoitusta”, hän kertoo.
Siptin vastuulla on hankkeessa koko rakennesuunnittelu pohjarakenteista lähtien. Pohjarakenteita suunniteltaessa on Kuuselan mukaan pitänyt ottaa huomioon se erityispiirre, että rakennuksen toinen pääty perustetaan kallion ja toisessa päädyssä hiekkamoreenin varaan.
”Ensi vuonna työmaavaiheeseen etenevällä vanhan puolen työmaalla puolestaan tullaan parantamaan kuivatusta muun muassa lisäämällä salaojat vierustäyttöön”, Kuusela kertoo.
Sari Mäkeläinen on tyytyväinen Siptin tekemiin suunnitelmiin ja yhteistyöhön yhtiön kanssa.
Mallinnuksella havainnollisuutta
Uudispuolen työmaalla pääurakoitsijana toimii Peab. Yhteistyö suunnittelijoiden kanssa on ollut tiivistä koko ajan, vaikka työmaalla onkin luonnollisesti käytössään ajoissa valmistuneet laadukkaat piirustukset ja tietomallit.
”Monen yksityiskohdan toteutus onnistuu parhaiten niin, että yhdessä käymme suunnittelijoiden kanssa läpi kuvia ja tietomallia. Tässä kohteessa on valtava määrä liitoksia, jotka Siptissä on ensin mitoitettu ja suunniteltu huolella ja joista on hyvä vaihtaa ajatuksia vielä toteutusvaiheessa”, kertoo Peabin työmaainsinööri Sari Mäkeläinen.
Hän pitää erittäin hyödyllisenä sitä, että rakennesuunnittelija on mallintanut kaiken. Mallista saa suoraan kaikki mitat, mikä auttaa sekä havainnollistamaan toteutusratkaisuja että myös tekemään hankinnat oikein.
”Mallista näkee muun muassa sen heti, paljonko on missäkin kohdin tilaa talotekniikalle”, hän toteaa.
Terhi Kuusela pitää tietomallinnuksen käyttöä ehdottoman tärkeänä myös suunnitteluprosessin kannalta. Perinteistä osaamista se ei kuitenkaan korvaa.
”Mitoituslaskelmat on hallittava kuten aiemminkin, siihen ei mallin käyttö tuo muutosta. Tässä kohteessa mitoituksen tekee vaativaksi geometrian epäsäännöllisyys. Kun tähän vielä yhdistyy laaja materiaalikirjo puusta lasiin ja teräkseen sekä paikallavalettuun betoniin ja betonielementteihin, kohdetta voi pitää vaativana”, hän kertoo.
Vaativa tekniikka hoituu hyvällä työmaan ja suunnittelun välisellä yhteistyöllä. Sen voi aistia tunnelmasta, jolla Sari Mäkeläinen ja Terhi Kuusela keskustelevat kimuranteimmistakin yksityiskohdista.